Sağlıklı ve düzenli beslenmeye önem veren kişilerin mutfaklarında kesinlikle olması gereken yiyecekler uzmanlar tarafından açıklandı. Hemen hemen her yemeğin yanında ya da yapılışında gerekli olan bu ana malzemeleri sizler de mutfağınızdan eksik etmemelisiniz.
En gerekli 20 yiyecek olarak açıklanan listede yoğurt, bal ve zeytinyağı gibi yiyecekler bulunurken oldukça önemli bir uyarı da yapıldı.
İşte o 20 yiyecek;
Zeytinyağı: Salatalarda ve sebze yemeklerinde sıkça kullanılan zeytinyağı hem sağlıklı hem de çok lezzetli. Fakat bir kaşığında bile 120 kalorinin olduğu unutulmaması gerekiyor. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.
Yoğurt: Özellikle güvenilir yerlerden alınarak evde yapılan yoğurtlar oldukça faydalı. Gerek suyu gerekse yoğurdu güvenerek tüketebilirsiniz.
Zeytin: Doğanın sunduğu sağlıklı yiyeceklerden bir diğeri de zeytin. Gerek yağı gerekse normal olarak tüketimi sağlığa oldukça yararlı. Düşük kalorisi olması açısından menülerde kesinlikle tercih edilmeli.
Bal: Sağlıklı olmasının yanında ilaç gibi bir etksi de bulunmaktadır. Daha çok kışın daha fazla tercih edilen bal, güvenilir yerden alınması gerekiyor. Günümüzde ürünlerde yapılan pek çok sahtecilik, özellikle bal sektörünü ciddi anlamda zarara uğratmış durumda.
Fasulye: Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde tüketimi yüksek olan fasulye, özellikleri ile menülere girmeyi başardı.
Bulgur: Ülkemiz mutfağında pek çok farklı tarifi bulunan bulgur, protein ve vitaminler açısından oldukça zengin.
Yumurta: Faydası bugüne kadar fazlaca anlatılmış yumurtayı düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Fakat özellikle alerjisi olan kişilerin aşırıya kaçmaması öneriliyor.
Salça: Vücutta ürettiği likopenler ile yemeklere lezzet kattığı gibi sağlığınız için de çok yararlı.
Muz: Oldukça doyurucu özelliğe sahip olan muz, şekere iyi bir alternatif.
Deniz Tuzu: İşlenmiş rafine tuz yerine zararsız deniz tuzu kesinlikle tercih edilmeli.
Otlar: Maydanoz ve diğer yeşillikler olabildiğince fazla ve işlem yapılmadan tüketilmesi gerekiyor. Özellikle hobi bahçesi olanların kendi organik ürünleri ile hazırlayacağı menüler hem lezzetli hem de çok sağlıklı olacak.
Çikolata: Fazla tüketimi zararlı olsa da vücuttaki dengeyi ayarladığından dolayı fazla olmamak kaydıyla tüketilmeli. Diş sağlığına da özel gösterilmeli.
Sarımsak: Doğal ilaçlardan bir tanesi de sarımsak. Doğal antibiyotik olaran tanımlanan sarımsak, yemeklerinizde mutlaka bulunmalı.
Karides: Türkiye mutfağında çok yeri olmayan karides, düşük kalorisi ve lezzeti ile deniz ürünlerini sevenlere ideal bir seçim sunuyor.
Hardal: Vücudun bağışıklığı arttıran hardal, yemeklerde ve baharat olarak tüketilmeli.
Sirke: Kalp ve dolaşım sistemine mucize etkileri olan sirke, salata ve mezelerde rahatlıkla tüketilebilir.
Yulaf: Kahvaltı ve ara öğünlerde tercih edilmeli.
Taze soğan: Zamanında tüketilmesi gerekilen soğan, salata ve yemeklerinizin yanında lezzet katacak.
Et suyu: Yapısında kimyasal bulunmayan hazır tabletler kullanabileceğiniz gibi kendiniz de et suyunuzu yapabilirsiniz
Tavuk göğsü: Tavuğun en özel ve faydalı bölümü olan göğüs kısmını salatalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Mutfakların olmazsa olmaz 20 yiyeceği!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder